Chrám Krista Spasitele (Priština)

Z Wikipedie, otevřené encyklopedie
Chrám Krista Spasitele
Místo
StátSrbskoSrbsko Srbsko
Souřadnice
Map
Základní informace
CírkevSrbská pravoslavná církev
ZasvěceníJežíš Kristus
Další informace
AdresaPriština, SrbskoSrbsko Srbsko
Logo Wikimedia Commons multimediální obsah na Commons
Některá data mohou pocházet z datové položky.
Exteriér chrámu.
Interiér chrámu v roce 2012.

Chrám Krista Spasitele (srbsky Саборни храм Христа Спаса/Saborni hram Hrista Spasa, albánsky Katedralja e Krishtit Shpëtimtar) je nedokončený a poničený pravoslavný kostel, nacházející se v metropoli Kosova, Prištině. Katedrální chrám měl administrativně spadat pod Rašsko-prizrenskou eparchii Srbské pravoslavné církve.

Jednolodní chrám byl budován v duchu tradiční srbské architektury inspirované byzantským vlivem. Betonový skelet objektu s centrální kupolí a zvonicí byl vyzděn cihlovými zdmi. Kostel vznikl na půdorysu kříže.

Historie[editovat | editovat zdroj]

O výstavbě kostela bylo rozhodnuto poté, co byla zavedena přímá správa Kosova z Bělehradu. Místo, kde byl kostel budován, mělo být původně součástí tehdy vznikajícího kampusu Prištinské univerzity. Pozemek byl univerzitě odebrán a dán Srbské pravoslavné církvi. Stavební práce byly zahájeny v roce 1992.[1] Srbská pravoslavná církev žádala vybudovat chrám v hlavním městě Kosova již v roce 1990. Příprava projektu stavby trvala celkem dva roky.[2] Výstavba objektu byla zahájena v roce 1992 podle návrhu architekta Spasoje Kruniće. Následně došlo k jejich přerušení v roce 1999 v souvislosti s válkou v Kosovu a stažením jugoslávské armády.

Staveniště kostela bylo napadeno extremisty v roce 1999 v souvislosti s Válkou v Kosovu a převedením oblasti pod správu UNMIK. V roce 2012 oznámili kosovští představitelé záměr nedokončený kostel strhnout a na jeho místě vybudovat památník, což vedlo k ostré výměně názorů mezi kosovskými politickými a srbskými církevními představiteli. Pro albánské obyvatelstvo je chrám symbolem režimu Slobodana Miloševiće, který vznikl bez platného povolení.[3] Srbští představitelé v Kosovu požadovali, aby byl nedokončený chrám dán pod policejní ochranu.[4] Výstavba chrámu na počátku 90. let 20. století se stala i předmětem soudního sporu vedeného mezi Srbskou pravoslavnou církví a Prištinskou univerzitou.

Osud nedokončeného chrámu je předmětem debat; v roce 2016 bylo navrženo stavbu přebudovat na muzeum[5], roku 2019 bylo navrženo zbourání torza původní stavby.[6]

Reference[editovat | editovat zdroj]

Externí odkazy[editovat | editovat zdroj]